ZAŠTO JE KNJIGOVODSTVO DANAS BITNO TVRTKAMA?

17. siječnja 2023.

Tema: Orsus učilište

Velike ili male, državne ili privatne tvrtke, svakoj od njih je danas potrebno da imaju odgovornu osobu koja će se brinuti za financije. To su osobe koje su motivirane za rad u knjigovodstvu i vole raditi pod pritiskom te razmišljaju analitički. 

Knjigovodstvo predstavlja jednu od najbitnijih stavki svakog poslovanja. Prema definiciji leksikografskog zavoda Miroslava Krleže: “knjigovodstvo je sustav i vještina evidentiranja, klasificiranja i zbrajanja poslovnih promjena izraženih u novcu te sastavljanje obračuna ili izvještaja za zainteresirane korisnike.”

Svaki dobar knjigovođa mora pratiti sve financijske transakcije koje obavlja neka tvrtka. Izrađuje, vodi i održava različitu financijsku i nefinancijsku dokumentaciju. Također, priprema i podnosi porezne prijave. Njegov zadatak je da prati bankovni račun tvrtke, plaća račune i vodi evidenciju plaće zaposlenika. Često se bavi istraživanjem određenog područja, npr. područja dohotka. Pomaže računovođi u savjetovanju poduzeća u vezi s dohodovnom politikom, priprema statističke podatke i financijske izvještaje itd.

Da bi tvrtka dobro poslovala, mora imati osobu koja je konstantno upoznata s izmjenama propisa i zakona te sustavima ePorezne i eFine. Sve navedeno za svaku tvrtku predstavlja bitan rast i razvoj njegovog poslovanja.

Najlakši način za naučiti knjigovodstvo je pohađati tečaj u certificiranoj obrazovnoj ustanovi. Danas se knjigovodstvo može naučiti na temelju različitih internetskih istraživanja, čitanja knjiga, ali najbolji način je učenje u instituciji. Nakon završenog osposobljavanja, izlazi se na završni ispit te se dobiva uvjerenje s upisom u e-radnu knjižicu.

Kod nas u Orsus učilištu u mogućnosti ste pohađati program za Stjecanje djelomične kvalifikacije knjigovođa/knjigovotkinja u potpunosti besplatno putem HZZ vaučera te po završetku stječete uvjerenje koje vam se upisuje u e-radnu knjižicu.

Izvori:
Hrvatska enciklopedija
www.enciklopedija.hr
Addiko Bank
https://www.addiko.hr/
e-usmjeravanje
https://e-usmjeravanje.hzz.hr/
Valdez d.o.o.
www.valdez.hr/

Povezani članci