Cjeloživotno obrazovanje je koncept koji postaje sve važniji u današnjem društvu. Iako se može činiti da je obrazovanje vezano uz mlade, činjenica je da obrazovanje nikada ne prestaje. Bez obzira na dob, obrazovanje igra ključnu ulogu u osobnom i profesionalnom razvoju. Cjeloživotno obrazovanje je proces stjecanja znanja, vještina i kompetencija tijekom cijelog života. To uključuje formalno obrazovanje u školama, sveučilištima i ustanovama za cjeloživotno obrazovanje, ali i neformalno učenje, samoobrazovanje i stručno usavršavanje. Ova filozofija obrazovanja promovira ideju da učenje nikada ne prestaje i da svi imamo odgovornost za vlastiti razvoj.

Koliko je zapravo bitno ulagati u osobni rast i razvoj govori nam Tomislav Katić, direktor ORSUS Grupe i ravnatelj ORSUS učilišta. Upoznajte se s njegovim pogledima, ciljevima i strastima koje ga vode u oblikovanju budućnosti obrazovanja.

Možete li nam reći nešto više o svojoj karijeri i kako je zapravo krenula priča Orsus učilišta?

Ukratko, po struci sam magistar inženjer sigurnosti, certificirani menadžer korporativne sigurnosti, kao student dobitnik sam dekanove nagrade na Veleučilištu studija sigurnosti, autor brojnih objavljenih preglednih članaka i znanstvenih radova u području sigurnosti i zaštite zdravlja radnika, sudionik u brojnim webinarima i autor stručnih radova u funkciji razmjene znanja s kolegama. Trenutno sam polaznik poslijediplomskog doktorskog studija strateškog komunikacijskog menadžmenta na Fakultetu za uporabne družbene študije u Ljubljani. Moj put obilježen je predanim radom i stručnim usavršavanjem s fokusom na sigurnost i zaštitu zdravlja radnika. Zahvaljujući obrazovanju, iskustvu i predanosti, osnovao sam ORSUS grupu 2014. godine, koja je postala jedna od vodećih tvrtki u području zaštite na radu, zaštite od požara i tehničkih ispitivanja.

U ORSUS grupi smo 2021. godine, prepoznali potrebu za kvalitetnim obrazovanjem odraslih u različitim područjima. Kao rezultat toga, osnovali smo Orsus učilište, gdje smo stavili polaznike u središte naših napora i razvili obrazovne programe prilagođene njihovim potrebama. Naš cilj je pružiti relevantna znanja i vještine kako bismo aktivno sudjelovali u jačanju kompetencija naših polaznika kako bi bili konkurentniji na tržištu rada.

Kao ravnatelj Orsus učilišta i direktor ORSUS grupe, predan sam pružanju izvrsnih obrazovnih iskustava odraslim polaznicima, kao i unapređenju sigurnosti i zaštite na radu u industriji.

Što nas očekuje u budućnosti obrazovanja?

Budućnost obrazovanja donijet će mnoge promjene i izazove uslijed brzih tehnoloških napretka, društvenih transformacija i promjena u načinu rada. Evo nekoliko ključnih tendencija i očekivanja za budućnost obrazovanja:

  1. Digitalizacija i tehnologija: Digitalna transformacija obrazovanja bit će kontinuirana. Online učenje, virtualna stvarnost, umjetna inteligencija i tehnologija za personalizaciju učenja postat će sveprisutni. Ovo će omogućiti pristup obrazovanju iz različitih dijelova svijeta i individualizirano učenje.
  2. Fleksibilnost i prilagodljivost: Tradicionalni obrazovni modeli bit će sve manje dominantni. Očekuje se da će se obrazovanje prilagoditi potrebama pojedinaca i tržištu rada. Fleksibilni rasporedi, mogućnosti učenja tijekom cijelog života i priznavanje prethodnog iskustva i znanja postat će važni.
  3. Interdisciplinarnost: Obrazovanje će sve više poticati interdisciplinarnost i holistički pristup problemima. Očekuje se da će se više fokusirati na razvoj kritičkog razmišljanja i rješavanje kompleksnih problema.
  4. Kontinuirano učenje: Koncept cjeloživotnog učenja postat će esencijalna norma. Učenje neće završiti s formalnim obrazovanjem, već će biti kontinuirano tijekom cijele karijere kako bi se održala relevantnost i prilagodila promjenama.
  5. Međunarodna suradnja: Globalna suradnja u obrazovanju rast će, što će omogućiti razmjenu znanja i kultura. Programi razmjene, međunarodni tečajevi i online platforme omogućit će šire obrazovne horizonte.
  6. Učitelji i mentori: Učitelji će i dalje imati ključnu ulogu u obrazovanju, ali će se očekivati da budu i mentori i asistenti u učenju. Emocionalna inteligencija i sposobnost prilagodbe bit će ključne vještine za sve one koji se bave obrazovanjem.
  7. Uključivanje tehnologije u svakodnevno učenje: Tehnologija će postati neizostavan dio svakodnevnog učenja, čak i u najmlađim dobima. Igračke, alati i mobilne aplikacije bit će dizajnirani kako bi poticali učenje.
  8. Poticaj kreativnosti i inovacije: Obrazovanje će se sve više fokusirati na razvoj kreativnosti, inovacije i praktičnih vještina. Rad na projektima, eksperimentiranje i praktična primjena znanja bit će važni aspekti učenja.
  9. Raznolikost i inkluzivnost: Obrazovanje će se intenzivnije baviti pitanjima raznolikosti, inkluzivnosti i pravednosti. Cilj je osigurati da svi imaju pristup obrazovanju i jednake prilike za učenje.
  10. Održivost i ekološka pismenost: S obzirom na ekološke izazove, obrazovanje će sve više stavljati naglasak na ekološku pismenost i održivost kako bi se pripremili budući lideri koji će se nositi s tim globalnim pitanjima.

Ove tendencije sugeriraju da će budućnost obrazovanja biti dinamična, prilagodljiva i usmjerena na razvoj cjeloživotnog učenja kako bi se osigurala relevantnost u sve kompleksnijem svijetu.

Što mislite jesu li u Hrvatskoj poslodavci, ali i radnici svjesni važnosti obrazovanja odraslih?

Po mom iskustvu, sve više ljudi i poslovnih subjekata u Hrvatskoj postaju svjesni važnosti obrazovanja odraslih. Ovo rasteće razumijevanje proizlazi iz nekoliko ključnih čimbenika:

  1. Promjene na tržištu rada: Brze tehnološke promjene i evolucija tržišta rada čine obrazovanje odraslih ključnim za osiguranje relevantnih vještina i konkurentnosti na poslovnom tržištu.
  2. Kontinuirano učenje: Svijest o važnosti cjeloživotnog učenja raste jer pojedinci prepoznaju da obrazovanje nije ograničeno na obrazovanje u mladosti, već je ključno za razvoj tijekom cijelog života.
  3. Poslovna konkurencija: Poslodavci prepoznaju prednost u ulaganju u razvoj svojih zaposlenika kako bi poboljšali produktivnost, inovacije i prilagodili se promjenama na tržištu.
  4. Dostupnost obrazovanja: Raznolika i pristupačna ponuda obrazovnih programa za odrasle pomaže u poticanju svijesti i sudjelovanja.
  5. Promocija kulture učenja: Inicijative za promociju kulture učenja na radnom mjestu i u zajednici potiču ljude na učenje i razvoj.

Uz sve ove faktore, obrazovanje odraslih postaje neizostavan element osobnog i profesionalnog razvoja u Hrvatskoj. To omogućuje pojedincima da se prilagode promjenama i iskoriste nove prilike na tržištu rada, dok istovremeno poslodavci prepoznaju da ulaganje u obrazovanje svojih zaposlenika donosi koristi u obliku inovacija, produktivnosti i konkurentske prednosti.

Učilište aktivno sudjeluje u provedbi sustava vaučera za odrasle, što to konkretno znači za građanstvo?

Uvođenje sustava vaučera je pun pogodak i prilika za sve zaposlene i nezaposlene osobe koje su željne učenja i na taj način putem poticaja znatno utjecati na osobni i profesionalni razvoj.

Sustav korištenja vaučera omogućuje:

  1. Pristup obrazovanju: Sustav vaučera olakšava građanima pristup kvalitetnim obrazovnim programima obrazovanja odraslih. Financijski poticaji smanjuju financijske prepreke za učenje.
  2. Izbor obrazovnih programa: Građani imaju veći izbor obrazovnih programa jer vaučeri pokrivaju različite osposobljavanja, prilagođene potrebama tržištu rada. To omogućuje odabir obrazovanja prema vlastitim potrebama.
  3. Kvalitetnija radna snaga: Kroz sudjelovanje u obrazovanju odraslih putem vaučera, građani mogu razvijati i unaprjeđivati svoje vještine, što rezultira kvalitetnijom radnom snagom i većom konkurentnošću na tržištu rada.
  4. Ekonomska korist: Investiranje u obrazovanje odraslih može dugoročno donijeti ekonomske koristi zajednici jer će bolje obrazovani građani imati veće šanse za zapošljavanje i veće prihode.
  5. Poticanje cjeloživotnog učenja: Sustav vaučera promiče kulturu cjeloživotnog učenja, potičući građane na neprestano unaprjeđivanje svojih vještina i znanja.

Po čemu je ORSUS učilište specifično u odnosu na druge takve institucije, što je to što vas izdvaja?

Pojedincu želimo omogućiti verifikaciju postojećih i stjecanje novih znanja i vještina. Svojim poslovnim partnerima nudimo rješenja kroz edukaciju prema međunarodnim standardima kako bi novo stečenim znanjima i vještinama bili konkurentniji na tržištu rada.

Povjerenje i poštovanje među suradnicima i partnerima, osnova su svakog kvalitetnog odnosa. Integritet i osobnost svakog pojedinca poštujemo, kao što uvažavamo različitost mišljenja, kultura i običaja.

Na kraju, što biste poručili budućim polaznicima Orsus učilišta i mladima koji razmišljaju o svojoj budućnosti?

Dragim budućim polaznicima Orsus učilišta i mladima koji razmišljaju o svojoj budućnosti želio bih poručiti sljedeće:

  1. Nastavite učiti: Obrazovanje je ključ za postizanje svojih ciljeva i ostvarenje punog potencijala. Nikada nemojte prestati učiti. Kontinuirano obrazovanje je put prema osobnom i profesionalnom uspjehu.
  2. Postavite ciljeve: Postavite jasne ciljeve za svoju budućnost. Znati što želite postići pomaže vam usmjeriti svoje napore i odluke prema ostvarenju tih ciljeva.
  3. Iskoristite prilike: Budite otvoreni za nova iskustva i prilike koje vam se pruže. Nekada se najveći osobni i profesionalni rast događa kada izlazite iz svoje zone udobnosti.
  4. Vjerujte u sebe: Vjerujte u svoje sposobnosti i budite samopouzdani u svojim odlukama. Samopouzdanje je ključ uspjeha.
  5. Radite na svojim vještinama: Razvijajte svoje vještine i stručnost. Ovo će vas učiniti konkurentnijima na tržištu rada i otvoriti vrata novim mogućnostima.
  6. Cijenite cjeloživotno učenje: Shvatite da obrazovanje ne završava s formalnim školovanjem. Cjeloživotno učenje je ključ za održavanje konkurentnosti u brzom i promjenjivom svijetu.
  7. Radite s ljubavlju: Pronađite ono što volite raditi i radite to s ljubavlju. Strast prema poslu čini rad zadovoljstvom, a uspjeh postiže lakoćom.
  8. Ne bojte se neuspjeha: Neuspjeh je prirodan dio procesa. Učite iz neuspjeha, budite uporni i nikada se ne predajte.
  9. Budite otvoreni za suradnju: Suradnja s drugima može donijeti nove ideje i perspektive. Naučite slušati i cijeniti različitosti.
  10. Nikada nemojte prestati sanjariti: Sanjanje i postavljanje visokih ciljeva često vodi do ostvarenja najvećih uspjeha.

Orsus učilište vam pruža priliku za obrazovanje i osobni razvoj. Ispunite svoje potencijale, postavite visoke ciljeve i radite na ostvarenju svojih snova. Vaša budućnost je u vašim rukama, i vjerujem da možete postići izvanredne stvari. Sretno!

Hvala ravnatelju Tomislavu Katiću na ovom inspirativnom razgovoru o obrazovanju i budućnosti Orsus učilišta. Njegove strastvene vizije i ciljevi jasno pokazuju predanost boljem obrazovanju i zajednici.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)