Kako bi se posao u skladištu obavljao po pravilima, poslodavci su dužni zaposliti radnike osposobljene za rad u skladištu.

Mnoge su opasnosti s kojima se susreću osobe koje rade u skladištu pri utovaru, istovaru, slaganju polica, paleta te same vožnje viličarom. Kod svih navedenih radnji može doći do udaraca, pada predmeta s visine, prignječenja, te drugih mehaničkih opasnosti. Kako bi se moguće opasnosti spriječile potrebno se pridržavati određenih uputa za rad na siguran način i korištenje osobnih zaštitnih sredstava.

Svi zaposlenici su od velike važnosti za kvalitetno i sigurno obavljanje poslova, a jedan od važnijih zaposlenika je vozač viličara koji obavlja radnje na utovaru, istovaru  skladištenju robe, zadužen je za viličara i opremu, organizira održavanje i tehničku ispravnost viličara, obavlja rad s viličarom na različitim lokacijama, te mnoge druge poslove.

Primjena viličara je skoro nezamjenjiva u većini proizvodnih procesa. Viličari su strojevi sa suvremenim ekonomsko-tehničkim rješenjima koje im osiguravaju pouzdanost i ekonomičnost u primjeni, ali za rukovanje viličarom potrebno je imati znanje o pravilnom rukovanju.

Znanje o sigurnom i pravilnom rukovanju viličarom u skladišnom prostoru izuzetno je važno iz više razloga:

Znati rukovati viličarom u skladišnom prostoru je od iznimne važnosti za sigurnost radnika, zaštitu imovine, povećanje produktivnosti i usklađenost s propisima i zakonima. Jako je važno biti obučen za rukovatelja viličarom jer je to ujedno i ekonomski isplativ pristup upravljanju skladištem.

Ukoliko ste zainteresirani za program osposobljavanja Rukovatelj viličarom u skladišnom prostoru sada ga možete pohađati i u sklopu HZZ vaučera potpuno besplatno.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)