Suvremeno društvo sve češće koristi vozila koja se kreću pomoću električne  energije poput automobila, bicikala, kombija i autobusa. Pojedine strane zemlje odavno koriste električna vozila, a u prodaji električnih automobile predvodi Norveška koja bi mogla biti prva država na svijetu u kojoj će se prodavati isključivo električna vozila. Tijekom 2022. u razdoblju od siječnja do ožujka u Norveškoj je prodano više od 30.000 automobila, među kojima je bilo više od 25.000 električnih automobila, što predstavlja tržišni udio od 83%.

Razlika između hibridnih i električnih vozila

Električna vozila rade isključivo na struju, dok plug-in hibridi kombiniraju električnu energiju i motor s unutarnjim izgaranjem. Hibridna vozila kombiniraju između dva izvora snage, benzinskog motora i hibridne baterije s automatskim punjenjem, dok je baterijsko električno vozilo pogonjeno isključivo strujom iz baterije.

Važnost uključivanja električnih vozila u promet

Ispuštanjem štetnih plinova poput ispušnih emisija CO2 i štetnih onečišćivača zraka kao što su dušikovi oksidi i lebdeće čestice narušava se kvaliteta zraka i klime. Korištenjem električnih vozila utjecali bismo na smanjenje onečišćenja zraka te bismo umanjili buku u prometu. Europska unija potiče proizvodnju vozila s niskim razinama emisija, a zakonskim aktima određena je dopuštena količina emisija ugljikovog dioksida (CO2) po kilometru za nova vozila. Isto tako valja napomenuti kako će se izmjenom europskih propisa od 2035. godine proizvoditi samo električni automobili u svrhu  smanjenja emisije stakleničkih plinova kako bi se do 2050. godine postigla klimatska neutralnost. Naziv nove uredbe Europskog parlamenta glasi “Spremni za 55%” o njemu se raspravlja u područjima okoliša, energetike, prometa te gospodarskih i financijskih poslova. Cilj uredbe je učiniti Europu klimatski neutralnom do 2050., a do 2030. smanjiti štetne emisije  najmanje za 55%.

Prednost korištenja električnih i hibridnih vozila

Kvaliteta života mnogo ovisi o planiranju mobilnosti, stoga je potrebno raditi na razvitku elektromobilnosti. Korištenjem električnih vozila troškovi su manji nego prilikom korištenja standardnih automobila, jer je električna energija jeftinija od drugih pogonskih goriva. Troškovi održavanja manji su do 50 %, a vožnja je udobnija i ugodnija za okoliš. Na taj način uštedit ćete novce ne trošeći ga na gorivo i na održavanje. Servis električnih automobila je jeftiniji, dok je punjenje čak tri puta povoljnije od točenja goriva.

Posljednjih godina sve je više Hrvata koji se odlučuju za električne automobile, a program sufinanciranja za električna vozila pokrenut je još 2014. Godine. U osam godina sufinancirano je više od 6500 energetski učinkovitih vozila. Prošle  je godine bilo registrirano 7.343 vozila na električni pogon    (uključujući plug-in hibridna vozila), što predstavlja 10 puta vozila u odnosu na 2014. kada ih je registrirano 74. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost je u 2022. godini osigurao 108,3 milijuna kuna za sufinanciranje kupnje energetski učinkovitih vozila – ukupno 103,3 kuna za fizičke i pravne osobe te 5 milijuna za javni sektor.   

Još jedna od prednosti korištenja električnih automobile jest smanjena mogućnost prevrtanja u naglim promjenama smjera kretanja. Baterije električnih automobile su vrlo teške, no pridonose niskom težištu automobila jer su postavljene nisko, u podnicu automobila.

Hibridni automobilI mnogo su lakši, tiši, manje koštaju i manje zagađuju okoliš nego benzinci. Hibridni automobili pretvaraju kočnu energiju u električnu koja se kasnije koristi za pokretanje vozila. U tom procesu motor se može „uspavati” dok vozilo ne dostigne određenu brzinu zahvaljujući čemu ćete doseći velik broj prijeđenih kilometara bez rada klasičnog motora.

Istražite područje koje Vas zanima i dodatno se usavršite u vlastitoj struci kroz besplatne edukacije financirane putem HZZ vaučera za obrazovanje. Upište potpuno besplatno program Dijagnostika i servisiranje električnih vozila ili program Dijagnostika i servisiranje hibridnih vozila i postanite konkurentni na tržištu rada.

Zatražite ponudu na jasmina.causevic@orsusgrupa.hr i iskoristite HZZ vaučer.