SAZNALI SMO KOLIKO JE VAUČERA DOSAD PODIJELJENO I ZA KOJIM PROGRAMIMA SE JAVLJA NAJVEĆI INTERES

24. svibnja 2023.

Tema: Orsus učilište

HZZ vaučeri za obrazovanje odraslih pokazali su se poželjenima i potrebnima već na samom početku njihova uvođenja. Njihov je cilj potaknuti korisnike na cjeloživotno obrazovanje i usavršavanje s obzirom da živimo u svijetu rastuće digitalizacije koja zahtjeva promjenu poslovnih modela i prilagodbu zaposlenika. Digitalna znanja i vještine danas su potrebne u svakom poslu, pa se korisnici rado uključuju na programe za stjecanje digitalnih vještina o čemu svjedoči i broj do sada podijeljenih vaučera.

10.701 vaučer podijeljen u malo više od godinu dana 

U vremenskom periodu od 1. travnja 2022. do 1. svibnja 2023. podijeljen je ukupno 10.701 vaučer za obrazovanje odraslih. Među podijeljenim vaučerima najviše je onih za stjecanje digitalnih vještina, ukupno 9.107, a najtraženiji programi u ovom skupu vještina su Internetski marketing i brendiranje i Knjigovodstvo. Nešto manje vaučera polaznicima programa podijeljeno je za stjecanje zelenih vještina, ukupno 1.594 vaučera. Najpopularniji zeleni program za sada je Rukovanje viličarom u skladišnom prostoru. Nezaposlenim osobama podijeljeno je upuno 2.880 vaučera, a prosječni iznos dodijeljenih vaučera je 1.046,56 eura (7.885,31 kn).

Znatno više vaučera podijeljeno je zaposlenim osobama, pa je tako zaključno s ponedjeljkom 13. veljače obustavljen proces podnošenja zahtjeva za vaučerom za stjecanje digitalnih vještina za zaposlene osobe. No, zaposleni se i dalje mogu prijavljivati na programe za stjecanje zelenih vještina. Mogućnost podnošenja zahtjeva za zaposlene osobe obustavljena je s obzirom na dinamiku potrošnje financijskih sredstava namijenjenih za stjecanje digitalnih vještina u razdoblju 2021.-2026. godine kako bi se ista ravnomjerno trošila.

U ORSUS učilištu primijetili smo kako za programe za stjecanje digitalnih vještina, od trenutka obustave prijava za zaposlene osobe, i dalje postoji veći interes i to upravo kod zaposlenih osoba. Nedavno smo zaprimili prijave dviju korisnica koje su edukacije odlučile financirati o vlastitom trošku, a riječ je o programima Internetski marketing i brendiranje i Knjigovođa/knjigovotkinja. Interes prema programima za stjecanje zelenih vještina i dalje je manji, a programi koji su u ovoj skupini najtraženiji su Rukovatelj viličarom u skladišnom prostoru i Gospodarenje otpadom.

Uskoro dostupni novi programi 

Do sada su korisnicima putem vaučera dostupni bili programi za stjecanje digitalnih i zelenih vještina, a nadogradnjom sustava otvorit će se prijave i za novo područje vještina koje su deficitarne na tržištu rada. U ovom trenutku nije poznato o kojim točno vještinama je riječ, no HZZ će informaciju objaviti pravovremeno kada bi korisnici bili informirani o novim mogućnostima.

Do 2026. HZZ planira u obrazovanje putem vaučera uključiti 30.000 polaznika, pa će tako svatko tko pokaže interes imati priliku steći nova znanja i vještine kako bi postao konkurentniji na tržištu rada.

Treba napomenuti kako će se vaučeri za digitalne vještine ponovno odobravati zaposlenima kroz Europski socijalni fond Plus (ESF+) u skorom roku, a točan datum u ovom trenutku nije još poznat. Iz ESF+ fonda Hrvatskoj je osigurano 697 milijuna eura.

Povezani članci